Coloniştii germani de la Marea Neagră
Traducere din limba germană de Cristina Grossu-Chiriac

Buchcover: Ute Schmidt: Basarabia

Ȋn anul 1813, ţarul Alexandru I a invitat colonişti germani să se stabilească la Marea Neagră. Pe parcursul a cinci-şase generaţii, originari preponderent din Prusia şi Germania de Sud-Vest, imigranţii au creat o comunitate prosperă. Fiind o minoritate mică într-o diversitate etnică şi religioasă pestriţă, ei au trăit în bună vecinătate cu moldovenii, ruşii, ucrainenii, bulgarii, evreii şi cu alte grupuri. Ȋn 1918, Basarabia a revenit României. Repatrierea germanilor din toamna anului 1940 a marcat sfârşitul istoriei lor de 125 de ani de colonizare.

Cartea descire originea şi forma de colonizare a Basarabiei cu germani, cultura lor rurală marcată de autonomia locală şi etica protestantă, dar şi convieţuirea cu alte naţionalităţi. Autoarea încheie cu observaţii din Basarabia de astăzi, divizată, din anul 1991, între Republica Moldova şi Ucraina.

-------------------------------------------

Schmidt, Ute: Basarabia. Coloniştii germani de la Marea Neagră. Traducere din limba germană de Cristina Grossu-Chiriac. Chişinău: Cartier, 2014 (Combinatul Poligrafic). – 420 p. Tit. orig.: Bessarabien. Deutsche Kolonisten am Schwarzen Meer, Editarea acestei lucrări a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de Goethe-Institut Bukarest din Chişinău.
73 RON | 286 MDL
ISBN 978-9975-79-765-8

-------------------------------------------

Flagge Deutschland Ute Schmidt: Bessarabien. Deutsche Kolonisten am Schwarzen Meer

Flagge USAUte Schmidt: Bessarabia. German colonists on the Black Sea

Flagge RusslandУте Шмидт: Бессарабия. Немецкие колонисты Причерноморья